Maak geldzaken bespreekbaar op Wereldarmoededag

Maak geldzaken bespreekbaar op Wereldarmoededag

Woensdag 17 oktober is de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Voor leidinggevenden is dit een goed moment om het gesprek aan te gaan over mogelijke geldproblemen en te verwijzen naar de juiste hulp. Want geldzorgen kunnen bij uw medewerkers veel stress veroorzaken, met een nadelig effect op het dagelijks leven en op hun werk.

Vroegtijdig signaleren en hulp bieden is belangrijk om grotere geldproblemen te voorkomen. Wilt u geldzaken bespreekbaar maken? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van het filmpje Gun jezelf nieuw uitzicht (circa 7, 5 minuten) van de Kredietbank Limburg. Hierin vertellen drie mensen die ooit diep in de schulden zaten hun persoonlijke levensverhaal. Het filmpje maakt duidelijk dat iedereen in de schulden kan komen en dat het belangrijk is om de schaamte opzij te zetten en (tijdig) hulp te vragen.

Kredietbank Limburg

Ruud van den Tillaar, sinds 2017 directeur van Kredietbank Limburg, heeft in het verleden bij verschillende sociale diensten gewerkt. Hij geeft aan dat hij door de inzichten uit zijn huidige werk weet wat hij in zijn oude werk beter had kunnen doen. ‘Ik realiseer me nu pas wat de impact van schulden is en vind dat hier meer aandacht voor moet zijn bij de re-integratie van mensen op de arbeidsmarkt. Als werknemers te maken hebben met schuldenproblematiek, is dat merkbaar op de werkvloer en is het belangrijk om snel te reageren.’

Op dit moment werkt de organisatie aan een Kredietbank 2.0. Op basis van pilots bepaalt men hoe de nieuwe Kredietbank eruit komt te zien. ‘Wij streven ernaar dat schuldenaren sneller een lichtpuntje zien’, vertelt Van den Tillaar. ‘Iemand met schulden aan het werk helpen kan, mits zijn situatie beheersbaar is gemaakt. Op deze manier kun je werken aan duurzame resultaten in de re-integratie.’

Meer informatie over schulden

Laaggeletterdheid

Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven een hoger risico lopen op schulden, omdat zij moeite hebben om e-mails en brieven van organisaties te lezen en te begrijpen. Het gaat hier om een grote groep, want 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn laaggeletterd. De kans om ten minste één jaar onder de armoedegrens te leven is onder laaggeletterden ruim twee keer zo groot als onder niet-laaggeletterden. Deze kwetsbare groep laaggeletterden weet de schuldhulpverlening vaak niet op eigen kracht te vinden en heeft daar hulp bij nodig.

Bekijk voor meer informatie de factsheet Laaggeletterdheid en Geld van Stichting Lezen & Schrijven.

Wilt u meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid? SBCM en circa 15 sociale werkbedrijven zijn aangesloten bij het Taalakkoord en vormen samen een kennisgroep. Bekijk meer informatie over deze kennisgroep.