Arbo

Arbo

Dat werken veilig en gezond moet, daar zal iedereen het over eens zijn. Maar hoe zorg je hier samen voor? Op deze pagina vind je allerlei informatie, achtergrondinformatie én praktische instrumenten die je daarbij kunnen helpen. De Arbowet en de Arbocatalogus SW vormen de basis. In de Arbowet staat beschreven aan welke normen (zogenaamde doelvoorschriften) bedrijven moeten voldoen. In de Arbocatalogus SW zijn deze voor de belangrijkste arbeidsrisico’s vertaald naar praktische en concrete handvatten en oplossingen. Deze vind je door hieronder op één van de arbeidsrisico’s te klikken. De Arbocatalogus is in samenwerking met de SW-sector ontwikkeld.

Meer weten over de Arbocatalogus en/of wat arbeidsrisico’s zijn?

Voor de werknemer:

Toolbox aanpak (digitaal) pesten

Pestgedrag op de werkvloer of daarbuiten, bijvoorbeeld via social media, kan grote impact hebben op medewerkers. Tegelijkertijd is het als werkgever moeilijk om grip te krijgen op wat er precies aan de hand is. Daarom heeft SBCM de toolbox ‘Aanpak (digitaal) pesten’ ontwikkeld.De toolbox...

Lees meer
Toolbox pesten voor werknemers

Heb jij op of na je werk weleens met pestgedrag te maken? Op deze pagina vind je een folder, een filmpje en e-learning waarmee je om leert gaan met dit gedrag.

In de informatiefolder over pesten lees je wat (digitaal) pesten is, wat je kan doen om pesten te voorkomen en wat je kan doen...

Lees meer
Veilig werken met handige Herman

Met het online programma Handige Herman leer je veilig en prettig te werken.

Hoe kun je ongelukken op de werkvloer voorkomen? Hoe werk je veilig met machines? En hoe voorkom je lichamelijke klachten?

Het online programma maakt je bewust van risico’s op het werk. En leert...

Lees meer
Basisveiligheid

In het programma Basisveiligheid (VCA) helpt Handige Herman jou veilig te werken. Aan de hand

van video’s, foto’s en oefeningen leer je alles over:

Je werk en de wet  Veilig werken  Machines en gereedschappen Signalering Noodsituaties

Het is een mooie voorbereiding...

Lees meer
Meer voor de werknemer

Voor de werkgever:

Model RI&E voor de SW

De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in een SW-organisatie. De Model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud is ook niet voorgelegd aan de Inspectie SZW. Dit houdt in dat na het uitvoeren van de RI&E en het...

Lees meer
Leidraad Gezond en veilig aan de slag

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers gezond en veilig werken bij externe plaatsingen? En wie heeft welke verantwoordelijkheid?

Om organisaties bij deze vragen te ondersteunen hebben SBCM en Cedris de leidraad ‘Gezond en veilig werken binnen bestaande en nieuwe verhoudingen’...

Lees meer
Omgaan met agressie

Hoe herken je agressief gedrag op de werkvloer? En hoe pak je dit gedrag aan? Gebruik onder andere de kernpuntenkaarten, agressieprotocollen en de publicatie ‘Dit pik ik niet’ om hier inzicht in te krijgen.

Kernpuntenkaarten over agressie De kernpuntenkaart omgaan met agressie geeft...

Lees meer
Onderzoek arbobeleid

Binnen SW-bedrijven is er genoeg draagvlak voor arbozaken en worden voldoende tijd en middelen vrijgemaakt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Toch is er op bepaalde onderdelen wel verbetering nodig.

Dat blijkt uit een enquête van SBCM, in opdracht van het Technisch Overleg...

Lees meer
De rol van de OR bij gezond en veilig werken

Ondernemingsraden spelen binnen sociale werkbedrijven een belangrijke rol bij het stimuleren van gezond en veilig werken. In 2018 organiseerde SBCM de Award gezond en veilig werken, waarbij OR-initiatieven op dit gebied onder de aandacht werden gebracht.

Laat je inspireren door de vijf...

Lees meer
Handreiking Biologische Agentia SW

Biologische agentia, zoals bacteriën, schimmels en virussen, komen overal voor. Soms kunnen ze serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken; ook op het werk. Denk aan tekenbeten in het groen, Q-koorts op een kinderboerderij, of snijwonden in de catering.

De handreiking Biologische Agentia...

Lees meer
Praktijkvoorbeelden Awards
Informatie over het coronavirus

Nieuwe ontwikkelingen zorgen dat coronamaatregelen en de vragen daarover veranderen. Deze pagina geeft een overzicht van alle relevante websites voor sociaal werkbedrijven en inclusieve werkgevers.

Op landelijk niveau verwijzen we je naar de maatregelen, corona in eenvoudige taal en...

Lees meer
Meer voor de werkgever