Aan de slag met vitaliteit: van beweegprogramma’s tot leerkringen
Aan de slag met vitaliteit: van beweegprogramma’s tot leerkringen
Met kleine stapjes en slimme aanpassingen in de werkomgeving kun je een groots gezondheidseffect bereiken. Dat was een van de boodschappen die 45 SW-professionals bij de bijeenkomst ‘Vitaliteit’ op 4 december meekregen. Ze stonden stil bij de thema’s bewegen, ouder worden en duurzame inzetbaarheid.
Kleine stapjes
Nederlanders werken hard, maar ze denken daarbij niet altijd om hun gezondheid. We zijn koplopers in het zitten: gemiddeld 8,7 uur per dag. Verder heeft 62% van de Nederlanders in 2040 overgewicht en 36% van het verzuim komt door stress. Zomaar wat feitjes die René Sielhorst – oprichter van It’s my Life – deelde met de deelnemers aan de bijeenkomst ‘Vitaliteit’. Duurzaam veranderen van leefstijl is moeilijk, maar het kan wel degelijk volgens René. De crux zit hem in kleine stapjes. Een beetje minder zitten, een beetje gezonder eten, een beetje minder stress en een beetje meer mentale flexibiliteit zorgen voor een groots effect.
‘Bewegen is geen sport’
Dat het werkt, bewijst de succesvolle aanpak van het Robedrijf (werkbedrijf Rotterdam), waar bewegen een natuurlijk onderdeel is geworden van de dagelijkse praktijk. René vertelde hoe zij samen met Carlos Castano en Arlette Mahu van het Robedrijf het programma ‘Bewegen is geen sport’ opzette. 59 medewerkers kregen een stappenteller en dagelijks waren er beweegmomentjes en challenges. Ook zorgde het bedrijf voor slimme aanpassingen in de werkomgeving; zo werd de prullenbak iets verder weg gezet. Arlette gaf vanuit de zaal een doorkijkje hoe de aanpak er op de werkvloer uitziet. ‘De mensen wijzen er nu ook op dat het tijd is om samen even een wandeling over de werkvloer te maken. Naast dat dit ook gewoon plezier geeft, geeft het ook meer energie.’ .
Binnen een half jaar was het zitgedrag gedaald van 5,4 naar 3,5 uur per dag, voelden medewerkers zich minder vermoeid, steeg hun zelfwaardering en hun gezondheidsbeleving. Dat vroeg om een uitbreiding van het programma. Inmiddels zijn er 250 deelnemers en is het beweeggedrag met 30% gestegen. En de plannen tot en met 2020 liggen al klaar.
Bekijk de presentatie van René Sielhorstover de aanpak van Robedrijf
Biologie van ouder worden
John Dierx, lector bij Avans Hogeschool en zelfstandig adviseur, vertelde over de biologie van veroudering. Over celdeling en –vernieuwing, DNA en de veranderingen van het lichaam. John bood een positief perspectief op ouder worden, vanuit de benadering van Machteld Huber. Door vanuit dit perspectief het gesprek te voeren, kijk je niet naar wat iemand niet meer kan, maar juist naar wat er nog wel mogelijk is.
Bekijk de presentatie van John Dierx.
Regionale leerkringen duurzame inzetbaarheid
Diana Lettink (projectleider SBCM) vertelde samen met deelnemers Erik Lensink (DCW, gemeente Enschede) en Ruud van der Kaa (Diamantgroep) over de pilot ‘Duurzame inzetbaarheid in de SW’ van SBCM en Cedris. Ook vertelde ze dat SBCM en Cedris vanaf 2019 regionale leerkringen willen aanbieden. De leerkringen zijn bedoeld om SW-bedrijven te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van DI-beleid. Ieder SW-bedrijf kan deelnemen aan een leerkring, of er nu al wel of nog niet een DI-beleid is. De bedoeling is dat deelnemers aan de kring een leervraag formuleren waarmee ze aan de slag gaan in hun eigen organisatie. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van de ervaringen van de koplopers uit de huidige pilot en waar nodig ook van externe expertise.
Meer informatie
Hebt u interesse om deel te nemen aan de regionale leerkringen? Dat kunt u aangeven op het aanmeldingsformulier.
Wilt u meer informatie of wilt u meedenken over een passende leervraag? Neem dan contact op met:
Diana Lettink, projectleider SBCM
E: d.lettink@caop.nl
M: 06 2209 5634
Of Joram de Does, beleidsadviseur Cedris
E: jdedoes@cedris.nl
M: 06 1048 4834