Informatie over het coronavirus
Informatie over het coronavirus
Nieuwe ontwikkelingen zorgen dat coronamaatregelen en de vragen daarover veranderen. Deze pagina geeft een overzicht van alle relevante websites voor sociaal werkbedrijven en inclusieve werkgevers.
Op landelijk niveau verwijzen we je naar de maatregelen, corona in eenvoudige taal en websites die aandacht besteden aan welzijn en welbevinden. Daarnaast vind je informatie van de sectoren waarmee sociaal werkbedrijven samenwerken. Tot slot vind je ook websites met informatie specifiek voor sociale werkbedrijven.
Landelijke informatie
Op de volgende websites staat de meest actuele informatie over de Nederlandse aanpak van en maatregelen tegen het coronavirus:
- Actuele informatie zoals besmettingscijfers, vaccinaties en dergelijke vind je op de site van het RIVM:
- Op de startpagina van de Rijksoverheid vind je de actuele informatie over coronamaatregelen, informatie over quarantaine, afstand houden en de coronawet. Ga voor alle actuele informatie over het coronavirus naar rijksoverheid.nl
- In het Generieke kader coronamaatregelen van de RIVM staan adviezen over de coronamaatregelen voor bedrijven, organisaties en instellingen. Ook de aandachtspunten voor het vervoer naar dagbesteding staan in het kader. Bekijk het Generieke kader coronamaatregelen.
Coronamaatregelen in begrijpelijke taal
Hieronder staan verschillende sites waar de maatregelen eenvoudig zijn uitgelegd in woord en beeld.
- Op de website van de Rijksoverheid staat eenvoudige uitleg van de coronaregels in beeld en taal. Ook vind je op deze pagina verschillende brochures over het gebruik van mondkapjes en vaccinatie. Ga voor de eenvoudige uitleg van de coronaregels in beeld en taal naar de Rijksoverheid.nl
- Coronaspecial van Steffie: de website Steffie is voor iedereen die in eigen tempo door beeld, geluid en oefenen meer wil leren over belangrijke onderwerpen. Bekijk de coronaspecial van Steffie.
- Pharos heeft een overzicht van gebruikelijke informatie in verschillende talen beschikbaar: Bekijk de begrijpelijke informatie van Pharos over corona in verschillende talen.
- Stichting lezen en schrijven heeft een video-animatie gemaakt waar de tips van het RIVM in eenvoudige taal worden uitgelegd. Bekijk de video-animatie op de site van Stichting lezen en schrijven.
- De animatie van Koraal Media en Taal voor Allemaal gaat over wat corona is, hoe je corona kunt krijgen en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Bekijk hier de animatie via Youtube.
- Voor mensen met een verstandelijke beperking heeft Visitaal pictogrammen ontwikkeld met uitleg over hoe je de besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk kunt houden Bekijk de pictogrammen via de website van Kennisplein Gehandicaptenzorg.
- Voor mensen met autisme en hun begeleiders zijn door het Regionaal Intersectoraal Autisme Netwerk Zuid Holland Noord en Midden Holland tips van autisten, ouders en begeleiders. Bekijk de uitleg voor ouders en begeleiders op de website autistennetwerk.
- De Rijksoverheid heeft verschillende communicatiemiddelen ontwikkeld. Op de site zijn verschillende posters, filmpjes en andere communicatie-uitingen te downloaden.
Bekijk de website voor verschillende communicatiemiddelen van de Rijksoverheid. - Voor anderstaligen is er door de Rijksoverheid een aparte site met communicatiemateriaal ontwikkeld. Bekijk de pagina met communicatiemiddelen voor anderstaligen
Hulp bij eenzaamheid en zorgen
- Op de website van het Steunpunt Coronazorgen vind je hulp en informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan in de coronacrisis. Per onderwerp wordt verwezen naar verschillende organisaties. Bekijk de website van Steunpunt Coronazorgen.
- Mensen met een chronische aandoening lopen meer risico. Vilans heeft praktische informatie verzameld. Bekijken de pagina: Leven in coronatijd als je risico loopt op de website van Vilans.
- Voor jongeren en jongvolwassenen is er een pagina ontwikkeld met alle relevante informatie over het virus en de mutaties. Maar ook over mentale gezondheid, school en opleiding, werk en geld, social media en online veiligheid en thuis en wonen. Bekijk hier de informatie van het Nederlands Jeugdinstituut.
- Het Rode Kruis ondersteunt op verschillende vlakken tijdens de coronacrisis. Onder andere met een psychosociale hulplijn of voedselpakketten. Bekijk meer informatie hierover van het Rode Kruis.
- MIND Korrelatie biedt een luisterend oor voor mensen die angst of een somber gevoel ervaren. Zoek je een antwoord op je vragen, contact, hulp, advies of misschien alleen wat afleiding? Bekijk de coronapagina van MIND.
- Voor mensen die vanwege het coronavirus gevoelens van stress, angst en onveiligheid ervaren, is door Therapieland een gratis zelfhulp-programma ontwikkeld.
- Zorgorganisatie Philadelphia maakt via YouTube de livestream Hallo Thuis. Hier zijn elk uur nieuwe video’s te zien met activiteiten, quizzen en corona-updates. Vooral gericht op mensen met een verstandelijke beperking.
- Voor werkgevers, leidinggevenden, HR-professionals en begeleiders heeft AWVN een handreiking ontwikkeld zodat zij vanuit hun rol kunnen bijdragen aan de psychische gezondheid van medewerkers. De handreiking bevat tal van informatie en tips om ervoor te zorgen dat mensen met (dreigende) psychische problemen de juiste ondersteuning krijgen.
Corona en werk
Hoe zorgen we ervoor dat we tijdens de pandemie veilig en gezond ons werk kunnen blijven doen?
- In de algemene handreiking COVID-19vind je informatie en advies over arbeidsomstandigheden om het risico op besmetting met het virus zo klein mogelijk te maken. De handreiking wordt ondersteund door de Inspectie SZW en bedrijven kunnen de handreiking gebruiken om aan hun RI&E-verplichting bij het tegengaan van besmetting met het coronavirus te voldoen. Bekijk de handreiking Covid-19 van de Sociaal-Economische Raad (SER).
- Op de pagina veel gestelde vragen over Corona en werk van de AWVN vind je vragen en antwoorden op de meest uiteenlopende onderwerpen. Bekijk de pagina van AWVN over corona en werk.
- Het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening heeft een protocol opgesteld voor het veilig trainen van BHV-, EHBO-, reanimatie- en veiligheidscursussen tijdens de Covid-19-pandemie. Bekijk het protocol van het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV)
Vervoer
De informatie over het veilig vervoer van personen vind je op onderstaande websites:
- Het protocol voor het veilig vervoeren van personen. Bekijk je het sectorprotocol zorgvervoer vanaf 18 jaar en ouder Voor het zorg- en taxivervoer is ook een stroomschema gemaakt. Bekijk het stroomschema zorg en taxivervoer van de KVN
- Op de pagina van de RDW (rijksdienst voor wegvervoer) vind je alle informatie over het veilig afschermen van personenauto’s. Ga naar de pagina van de rijksdienst voor wegvervoer
Sectorale informatie
Binnen de sector sociale werkgelegenheid is een breed scala aan werkzaamheden vertegenwoordigd waaronder schoonmaak, groenvoorziening, post en catering. Hier vind je welke handleidingen en protocollen deze sectoren hebben opgesteld.
Schoonmaak
- Welk protocol is voor jouw medewerkers van toepassing? Met de protocolwijzer Schoonmaken tijdens corona vind je in drie vragen welke veilige werkwijze past bij de eigen situatie. Bekijk de protocolwijzer Schoonmaken tijdens de coronacrisis. De protocollen schoonmaken zijn in diverse talen te downloaden.
- Hoe trek je veilig je handschoenen aan en uit? Bekijk de handschoeninstructie.
- Voor het veilig samen naar het werk rijden is een protocol opgesteld. Lees het vervoersprotocol schoonmaak.
Groen
- Op de pagina van Stigas is voor zowel de werkgever als werknemer informatie verzameld over onder andere; corona algemeen, vaccinaties, veilig werken en veilig reizen. Bekijk de pagina van Stigas medewerkers in het groen. De informatie is in samenwerking met LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen ontwikkeld.
Daarnaast kan je op de site een document met veelgestelde vragen bij sector- en hygiëneprotocollen downloaden. Bekijk het veel gestelde vragen bij sector en hygiëne protocollen
Gemeente
- Vereniging Nederlandse gemeenten, VNG, heeft alle relevante informatie voor gemeente en WMO verzameld op één pagina: Lees op deze startpagina van VNG meer corona-informatie voor gemeenten.
- Daarnaast heeft de VNG een handreiking ontwikkeld voor een veilige werkomgeving in de anderhalvemetersamenleving. Lees de handreiking veilige werkomgeving van de VNG.
- De speciaal ontwikkelde RI&E-module Corona is ook via de website te vinden. Bekijk de RI&E-coronamodule van de VNG.
Uitzendbranche
- Voor de uitzendbranche zijn de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever, uitzender en uitzendkracht voor het veilig werken gebundeld in een protocol.
- Ook zijn de contactgegevens van de speciale coronahelpdesk van DOORZAAM te vinden: Bekijk de pagina van de NBBU over corona.
Post
Op de pagina van PostNL vind je beeldmateriaal met de maatregelen om veilig te kunnen blijven werken. Kijk op de pagina van PostNL voor beeldmateriaal met de coronamaatregelen.
Catering
Hoe je veilig kan werken in de catering vind je op de pagina van SCC (Stichtingen ContractCatering). In het protocol zijn maatregelen voor de medewerker, bezoeker, opdrachtgever en de bedrijfsvoering te vinden. Bekijk het protocol veilig werken in de contractcatering tijdens corona.
Informatie specifiek voor sociale werkgelegenheid
Op deze websites staat informatie specifiek voor sociale werkbedrijven en inclusieve werkgevers:
- Op de website van SBCM staan drie handige documenten:
- Cedris heeft de veel gestelde vragen over werk en corona verzameld op een pagina. Bekijk de veelgestelde vragen op de pagina van Cedris
- Voor werkgevers met medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak is een toolbox ontwikkeld. De toolbox is ontwikkeld om werkgevers te ondersteunen met informatie over relevante wet- en regelgeving en over manieren van omgang en begeleiding, op de werkvloer en daarbuiten. Bekijk de toolbox corona op de website van Op naar de 100.000 banen.
- Op de coronapagina van de AWVN vind je de veelgestelde vragen over corona en inclusief werkgeven. Bekijk veelgestelde vragen en antwoorden over corona en inclusief werkgeven op de website van AWVN.
- Voor een werknemer die zelfstandig woont en geen gezondheidsrisico is voor andere mensen binnen de woonomgeving gelden andere afwegingen voor de werkhervatting dan voor mensen die in een woongroep of zorginstelling verblijven Bekijk het ‘Afwegingskader werken in de anderhalvemeter-samenleving’ van Cedris, VGN en Iederin.