Maak de overgang bespreekbaar
Maak de overgang bespreekbaar
De overgang: een onderwerp waar niemand het graag over heeft, maar waar veel medewerkers op middelbare leeftijd mee te maken krijgen. In de actualiteit van alledag is vaak weinig ruimte om hier actief bij stil te staan. Tóch is het belangrijk dit wel te doen, juist binnen de sociale werkvoorziening. Allereerst vanwege de vergrijzing, maar ook omdat sommige medewerkers vanwege hun beperking de kans hebben om vroeger in de overgang te raken of meer klachten te ervaren.
Gedragsverandering
Als medewerkers in de overgang terechtkomen, kan dit gevolgen hebben voor hun gedrag op het werk. Zo ervaart 1 op de 3 vrouwen in de overgang zelfs ernstige klachten die kunnen leiden tot verzuim en veranderd gedrag op de werkvloer. Denk aan een korter lontje, sneller emotioneel, maar ook minder spierkracht, concentratieproblemen en verandering in ziekteverschijnselen van onder andere epilepsie. Wees hier alert op, zodat je het gesprek met medewerkers tijdig kunt aangaan.
Maak bespreekbaar
Je hoeft zelf geen overgangsexpert te worden, maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de klachten die met overgang te maken hebben zodat je deze kunt signaleren. Zo kun je medewerkers met deze klachten ondersteunen door het gesprek aan te gaan en hen eventueel te verwijzen naar een overgangsconsulente. Overgangsconsulenten kunnen ook helpen om het thema binnen de organisatie bespreekbaar te maken.
Ben je geïnteresseerd in dit thema en wil je er meer over weten? Mail naar p.oldenhage@caop.nl.