SBCM Projectmedewerker Noraima Kirindongo over ontwikkelen in een sociaal veilige omgeving

SBCM Projectmedewerker Noraima Kirindongo over ontwikkelen in een sociaal veilige omgeving

Ontwikkeling is een belangrijke pijler om duurzaam en met plezier aan het werk te blijven. Leren werkt voor iedereen, is dan ook de slogan van onze campagne Leven Lang Ontwikkelen in de SW. Door je vaardigheden en talenten te blijven ontwikkelen, kun je als medewerker plezier houden in het werk, goed inzetbaar blijven en zelfs je loopbaan een nieuwe wending geven. In deze blog vertelt Noraima Kirindongo, projectmedewerker bij SBCM, hoe zij daaraan bijdraagt en hoe belangrijk een sociaal veilige omgeving is.

Als eerste aanspreekpunt bij SBCM spreek ik vaak en met veel mensen en organisaties die contact met ons opnemen. Meestal hebben ze vragen of een behoefte aan informatie over onze producten en diensten. Ik sta ze graag te hulp en maak ze wegwijs op de website van SBCM. Dat is namelijk waar de meeste van onze tools om ontwikkeling te stimuleren worden aangeboden. Zoals de e-learning programma’s in de WERK-portal.nl en tools voor taal op de werkvloer. Daarnaast biedt SBCM ook fysieke (incompany) trainingen, gratis online trainingen en gratis kenniskringen voor professionals die werkzaam zijn in de sociale werkgelegenheid.

Blijven leren doe je in een sociaal veilige werkomgeving

Daarnaast ben ik betrokken bij veel van onze projecten, en daar haal ik veel plezier uit. Ik vind het bijvoorbeeld echt een feest om jaarlijks de live festival-dag, onderdeel van het festival Sterk aan het werk, te coördineren. Op de live-dag heb ik direct contact met medewerkers en zie ik het effect van mijn bijdrage. Op deze dag kunnen medewerkers die vallen onder de CAO SW of de CAO Aan de slag deelnemen aan allerlei leuke, leerzame en laagdrempelige workshops. Ook worden tijdens de live festival-dag de winnaars van de Topperverkiezing bekend gemaakt.

Zo geven we medewerkers middelen om te (blijven) leren, maar we richten ons ook op de voorwaarden die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Een belangrijke voorwaarde om je te kunnen ontwikkelen is bijvoorbeeld een sociaal veilige werkomgeving. Iedereen verdient een werkomgeving waarin je fouten mag maken en jezelf kan zijn. Een plek waar ieder zijn vakmanschap optimaal kan inbrengen in het werk en waar men respectvol met elkaar omgaat. Een werkomgeving waarin het open gesprek gevoerd wordt, er wederzijds vertrouwen is en waarin conflicten op een goede manier gezamenlijk worden opgelost. Daar zet ik me graag voor in!

De roadshow ‘Kom Op!’ en mijn eigen ontwikkeling

Zo ben ik het afgelopen half jaar samen met mijn collega’s van het SBCM druk bezig geweest met het ontwikkelen en uitrollen van de roadshow ‘Kom Op!’ om extra aandacht te vragen voor sociale veiligheid in de SW. De roadshow is een passende vorm om dit serieuze onderwerp op een laagdrempelige manier aan te kaarten en het gesprek hierover te stimuleren. Lees hier meer over de roadshow. Ook de toolbox ‘Aanpak (digitaal) pesten’ biedt professionals een goede basis om pestgedrag te leren herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Met mijn werk help ik anderen om zich te (blijven) ontwikkelen. Maar ik wil natuurlijk ook zelf blijven leren. Zo ben ik vier jaar geleden, mede geïnspireerd door mijn werk als vrijwilliger bij Home-Start, gestart met een deeltijdstudie HBO Bachelor Maatschappelijk werk en dienstverlening. De kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens de studie kan ik inzetten in mijn werk bij het SBCM. Bij het SBCM krijg ik alle ruimte om in een veilige omgeving mezelf te zijn en te blijven ontwikkelen. Dat gun ik iedereen!