Gemeente Breda aan het woord over LLO

Gemeente Breda aan het woord over LLO

Het interview met Kees Koffeman (concerndirecteur van de Gemeente Breda) en Renate van Roekel (leidinggevende binnen de gemeente) is de tiende en laatste in de reeks van directeuren aan het woord over Leven Lang Ontwikkelen. In deze reeks vertellen ze over hoe medewerkers de SBCM Topperverkiezing 2022 hebben ervaren, welke inspanningen de gemeente levert om medewerkers te stimuleren zichzelf voortdurend te ontwikkelen, en welke uitdagingen ze hierbij tegenkomen.

Kees Koffeman en Renate van Roekel

Renate van Roekel begint het gesprek door te vertellen hoe enthousiast medewerker Richard was over de Topperverkiezing van SBCM. “Hij vond het geweldig dat hij samen met zijn team naar de verkiezing mocht gaan. Het was erg leerzaam en interactief, maar omdat hij met zijn collega’s kon gaan, voelde het ook als een teamuitje!” Het feit dat Jörgen Raymann de presentator was, maakte het helemaal bijzonder. De Topper-kaarten die gemeente Breda vorig jaar heeft ontvangen, liggen op een centrale plek en worden regelmatig door collega’s gebruikt om elkaar op een leuke en ludieke manier te bedanken. “Bovendien heeft de Topperverkiezing niet alleen de medewerker zelf een boost gegeven, maar werkte het door in het hele team!, “ aldus Renate. De Topperverkiezing bevordert de bewustwording op verschillende gebieden, en dat is altijd aan te raden voor medewerkers van sociaal werkbedrijven.

Medewerker Richard bij Gemeente Breda

Investeren in persoonlijke aandacht en zelfontwikkeling

Naast de deelname aan de Topperverkiezing, zet de Gemeente Breda zich ook op andere manieren in voor ontwikkeling. Ze investeren aanzienlijk in persoonlijke aandacht voor medewerkers en hun eigen ontwikkeling. Persoonlijke aandacht betekent dat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. De gemeente realiseert dit onder andere door te streven naar gelijke behandeling. Kees Koffeman benoemt daarbij het motto: we zijn allemaal gelijkwaardig, we hebben alleen verschillende kwaliteiten en functies.

Renate voegt toe: “Als leidinggevende ben ik ook zeer toegankelijk en vind ik niet snel iets raar of stom. Respect staat hoog in het vaandel en we voeren regelmatig gesprekken hierover, zowel individueel als in teamverband. We mogen alles denken, maar niet alles zeggen, zeker niet als het iemand zou kunnen kwetsen. Daarnaast staat werkplezier hoog op de lijst. Als je het leuk vindt om naar je werk te gaan, ben je vaak gemotiveerder en lever je betere prestaties!”

Cursussen en opleidingen

Een belangrijk aspect van de stimulans voor ontwikkeling is de zogenaamde vervlechting. Sinds 2021 werken veel collega’s van sociaal werkbedrijven op verschillende posities/afdelingen bij de Gemeente Breda. Deze integratie heeft talloze kansen gecreëerd voor medewerkers uit de doelgroep om verschillende cursussen en opleidingen te volgen. Renate benadrukt: “Sommige medewerkers hebben zelfs meerdere cursussen in één jaar gevolgd! Ze zijn ontzettend trots als ze slagen.” Dit vergroot niet alleen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde, maar resulteert ook in een hogere motivatie, werkplezier en kwaliteit van arbeid. “Het is geweldig om te zien!”

Een groep collega´s zonder onderscheid

Natuurlijk waren er uitdagingen tijdens dit proces. In het begin waren de teams vanuit sociaal werkbedrijven wat terughoudend en hielden ze zich afzijdig van de ´ambtenaren collega´s´. Dit obstakel werd overwonnen door medewerkers uit de doelgroep samen te laten werken met de ambtenaren, waardoor geleidelijke integratie plaatsvond. Renate merkte ook dat er een neiging was tot onderling observeren, vergelijken en roddelen binnen de teams. Om deze dynamiek te veranderen, moedigde ze medewerkers aan om naar hun eigen vooruitgang te kijken en te genieten van hun persoonlijke groei. Positieve motivatie en oprechte complimenten speelden hierbij een belangrijke rol.

Tip: geef ruimte en flexibiliteit

Door goed te luisteren en gerichte vragen te stellen aan individuele medewerkers, kan je beter beoordelen op welk gebied ze zich nog kunnen ontwikkelen. Zelfs kleine stappen kunnen hen vaak al motiveren! De gemeente Breda biedt medewerkers bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens werktijd een uur te besteden aan het leren voor een examen als dit thuis niet goed lukt. Die flexibiliteit wordt vaak enorm gewaardeerd. Hetzelfde geldt voor persoonlijke begeleiding op privégebied. Denk aan het bieden van ruimte voor ambulante hulpverlening bij psychosociale problemen, indien nodig (gedeeltelijk) tijdens werktijd. Uiteraard binnen redelijke grenzen, maar rust in het hoofd zorgt ook voor meer focus en energie op de werkvloer.


De gepubliceerde interviews in het kader van LLO staan op deze verzamelpagina.

Om leren en ontwikkelen in de sector te stimuleren, organiseert SBCM in november het festival Sterk aan het Werk. Dit is hét jaarlijkse evenement voor medewerkers die vallen onder de CAO SW en de CAO Aan de slag. Organisaties kunnen hun medewerkers op verschillende manieren laten deelnemen aan het festival. Ook vindt dit jaar weer de Topperverkiezing van SBCM plaats! Je kunt tot 1 september 2023 een Topper nomineren.