Benchmark: verzuim in sector opnieuw licht gestegen
Benchmark: verzuim in sector opnieuw licht gestegen
Een SW-medewerker meldt zich gemiddeld 1,9 keer per jaar ziek en verzuimt gemiddeld 29,1 dagen door ziekte. Vergeleken met een jaar eerder is het verzuim in de sector met 0,9% gestegen. Dit blijkt uit de laatste benchmark verzuim van Cedris en SBCM, waarvoor de verzuimcijfers zijn gemeten over de periode 1 juli 2017 t/m 30 juni 2018. Het gemiddelde verzuim in de SW stijgt al sinds 2015 en ligt nu op 13,9%.
De griepepidemie van december 2017 tot en met medio april 2018 is een van de oorzaken van de stijging van het verzuim afgelopen jaar. Ook de vergrijzing speelt mee: het verzuim is hoger onder oudere medewerkers en inmiddels is bijna 40% van de WSW-doelgroep 55 jaar of ouder. Het verzuim stijgt echter in alle leeftijdsklassen en zowel bij medewerkers met SW-dienstverband als met een niet-SW-dienstverband. Kleinere SW-bedrijven hebben gemiddeld nog steeds lagere verzuimcijfers dan grote bedrijven, maar ook daar is het verzuim gestegen.
Factsheet verzuim
Alle verzuimcijfers, zoals het verzuimpercentage, de duur van het verzuim en de meldingsfrequentie van nu en voorgaande jaren vindt u terug in de factsheet verzuim. U ziet hier het verzuim ook uitgesplitst per geslacht, leeftijd, dienstverband en bedrijfsomvang. De factsheet is een handig hulpmiddel om de verzuimcijfers van uw eigen organisatie te vergelijken met de cijfers voor heel de sector.
Benchmark
De benchmark verzuim wordt uitgevoerd door EMC. Elk SW-bedrijf dat meedoet, ontvangt vanuit EMC een individuele benchmarkrapportage. Op basis hiervan stelt SBCM elk halfjaar een overzicht samen voor de hele SW-sector. Begin volgend jaar verschijnen de verzuimcijfers over heel 2018.
Vanaf 2019 zal de verzuimbenchmark op een andere manier worden georganiseerd. Wilt u hierover meedenken? Laat dit dan weten aan Joram de Does. Zijn contactgegevens staan hieronder.
Verzuim aanpakken
Op de website van SBCM staan allerlei tools die u kunt gebruiken om verzuim binnen uw organisatie aan te pakken. Zoals het Denkkader bevorderen inzetbaarheid en verlagen verzuim en communicatiemateriaal voor medewerkers. Kies voor een preventieve aanpak, gericht op medewerkers van alle leeftijden.
Meer informatie
Voor meer informatie over de benchmark verzuim kunt u contact opnemen met:
Diana Lettink
projectleider SBCM
T: 06 22 095 634
E: d.lettink@caop.nl
Of:
Joram de Does
Beleidsadviseur kwaliteit en monitoring Cedris
T: 06 10 484 834
E: jdedoes@cedris.nl