Derde pilot Kennisalliantie Inclusie en Technologie van start bij UW Utrecht

Derde pilot Kennisalliantie Inclusie en Technologie van start bij UW Utrecht

UW, het werkbedrijf voor de regio Utrecht, gaat in een pilot de inzet van een collaborative robot (cobot) onderzoeken. UW gaat testen of inzet van de cobot de productie kan verhogen en het werk minder zwaar kan maken voor medewerkers. Daarmee start de derde pilot onder de vlag van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), een initiatief van TNO, Cedris en SBCM. Het doel van KIT is de meerwaarde van innovatieve techniek voor sociale werkgelegenheid te onderzoeken.

Het vraagstuk van UW

UW Metaal produceert in opdracht van Sunbeam uit Zeist al jaren metalen frames voor het monteren van zonnepanelen op platte daken. De medewerkers bij Metaal bestaan voor het grootste deel uit SW-medewerkers en Wajong’ers. Zij ervaren het werk als fysiek zwaar door het repeterende karakter ervan. Dit is voor de ouder wordende SW-medewerkers in toenemende mate een probleem. Daarnaast is het werk door de zwaarte en de complexiteit in het algemeen minder geschikt voor mensen met fysieke beperkingen.

Draagt de inzet van een colloborative robot bij aan de oplossing?

Door de energietransitie neemt de vraag naar zonnepanelen toe. UW zou de productie daarom willen opvoeren, zonder dat de begeleidingstijd voor medewerkers oploopt of dat de kwaliteit van het product afneemt. Een flexibele robot (cobot) kan daar mogelijk voor zorgen. UW zet tijdens de pilot de cobot in voor de taken die medewerkers vanwege  het repeterende karakter als fysiek zwaar ervaren en voor complexe handelingen. TNO onderzoekt vervolgens wat de kosten en baten zijn van de inzet van deze cobot. Wat zijn de effecten op de inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers? Wordt het werk op deze manier toegankelijker voor een bredere doelgroep? En kan de productie omhoog door de inzet van de cobot?

Derde pilot onder de vlag van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie

In een serie van vijf pilots onderzoeken en stimuleren SBCM en Cedris samen met TNO de mogelijkheden van de inzet van technologie voor de sociale werkgelegenheid. Hiervoor zijn de drie partijen samen een Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) aangegaan. In die kennisalliantie wordt de expertise van TNO gekoppeld aan het netwerk van Cedris en de kennis van SBCM op het gebied van passend werk en de ontwikkeling van medewerkers. De pilot bij UW is de derde in de reeks. Eerder startten al een pilot bij Amfors en bij Senzer. De resultaten van de pilot bij Amfors worden binnenkort bekend.

Meer informatie

Wilt u weten hoe de eerdere pilots eruitzien? Bekijk dan de filmpjes over de pilots bij Amfors en bij Senzer.
 
Hebt u vragen? Neem dan contact op met een van de volgende personen:
 
Bruno Fermin, projectleider SBCM
E: b.fermin@caop.nl
T: 06 12 78 67 01
 
Leendert Bos, senior adviseur Cedris
E: lbos@cedris.nl
T: 06 83 96 69 36