Inspirerende bijeenkomst kennisplatform jobcreators

Inspirerende bijeenkomst kennisplatform jobcreators

Op 12 juni vond een bijeenkomst van het kennisplatform jobcreators plaats waarin zestien gecertificeerde jobcreators kennis en ervaringen uitwisselden. Gastsprekers op de eerste bijeenkomst waren Will Seignette over praktijkverklaringen en de rol van jobcreators en Brigitte van Lierop over het uitvoeren van functiecreatie binnen grote bedrijven.

Will Seignette (zelfstandig adviseur en voormalig medewerker van SBB) nam de aanwezigen mee in de ontwikkeling van kwalificatiestructuren, beroepscompetentieprofielen en erkende leerbedrijven. Vervolgens ging hij meer in op de aanpak van SBB waarbij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die geen diploma hebben, praktijkverklaringen kunnen halen bij bedrijven in de regio. Het doel is werkzoekenden zonder diploma te kwalificeren voor losse werkprocessen. Hiermee verhogen zij hun loonwaarde en maken zij meer kans op een duurzame arbeidsplaats.

Ook kwam de pilot ‘Opstap naar werk met Praktijkverklaringen’ aan bod. Een pilot die SBCM en Cedris samen met SBB en PTC uitvoerde en waaraan acht ontwikkelbedrijven deelnamen.

Het werk makkelijker maken

Bij de jobcreators leefden veel vragen hoe zij de praktijkverklaringen kunnen inzetten. Vooralsnog kunnen alleen Pro/VSO-scholen de praktijkverklaringen aanvragen en is dus de samenwerking met een school nodig. Ook werd de vraag gesteld in hoeverre praktijkverklaringen het werk van een jobcreator kan vergemakkelijken. De aanwezigen kwamen tot de conclusie dat dit op verschillende manieren kan. Ten eerste kun je, wanneer het bedrijf waarvoor je werkt al met praktijkverklaringen werkt, inspiratie halen uit de te creëren functies. Echter: je moet je hier niet teveel door laten leiden. Anders zie je mogelijk dingen over het hoofd, aldus de aanwezigen. Een ander voordeel kan zijn dat je op deze manier structurele functies aan de onderkant van de arbeidsmarkt creëert die gebaseerd zijn op bestaande competentieprofielen en die herkenbaar zijn voor de werkgever. De praktijkverklaringen vormen ook een goede basis voor ontwikkeltrajecten.

In de tweede helft van de middag stond de inzet van functiecreatie binnen grote organisaties centraal. De belangrijkste conclusies waren:

  • Zorg dat de directeur van je organisatie de deuren voor je opent op het hoogste niveau van een grote onderneming. Alleen dan kom je goed binnen.
  • Ga bij een groot bedrijf niet gelijk de diepte in bij een afdeling. Voer verschillende gesprekken met verschillende managers om een overzicht te krijgen waar kansen liggen. Of laat de betrokkenen hier zelf over nadenken tijdens een MT-vergadering.
  • Wanneer het mogelijk is: haak aan bij het thema strategische personeelsplanning.

Bij het onderling uitwisselen van kennis en ervaring bleek dat het voor de doelgroep die overblijft, steeds moeilijker wordt goede banen te creëren. Vaak voldoet de taak wel maar de context niet. Een aantal jobcreators zijn daarnaast bezig met social return, waar functiecreatie een onderdeel van kan uitmaken

In de tweede helft van 2018 komen de jobcreators nogmaals bij elkaar.

Over het kennisplatform jobcreators

Om de expertise van professionals duidelijker op de kaart te zetten, te verstevigen en door te ontwikkelen, organiseren Cedris en SBCM kennisplatforms voor verschillende vakgebieden en functiegroepen gerelateerd aan de onderdelen van de ‘sociale infrastructuur voor kwetsbare groepen onder de Participatiewet’. Het kennisplatform voor gecertificeerde jobcreators is al enige jaren actief en wordt in samenwerking met Locus uitgevoerd.

Meer informatie


Hebt u vragen? Neem dan contact op met: Miranda Grootscholte, projectleider

E: m.grootscholte@caop.nl

T: 06-23202994