Veel enthousiasme en energie voor samenwerking ROC’s en SW-bedrijven
Veel enthousiasme en energie voor samenwerking ROC’s en SW-bedrijven
De samenwerking tussen ROC’s en SW-bedrijven op het gebied van BBL- en BOL-opleidingen, is een goede en zinvolle aanvulling op de reguliere aanpak. Deze samenwerking, waarin ROC en SW-bedrijven hun expertise bundelen, werkt uitstekend om mensen die niet gedijen in een schoolse aanpak toch te kwalificeren op mbo-niveau 1 of 2. Dat blijkt uit het project en de workshops van Cedris en SBCM hierover organiseerden.
Een aantal maanden geleden zijn SBCM en Cedris een project gestart waarin ROC’s en SW-bedrijven samenwerken om BBL- en BOL-opleidingen op te zetten volgens de aanpak van ‘hybride’ leren. Met deze aanpak kunnen mensen die moeilijk meekomen in een klassieke schoolse setting, toch een BBL- of BOL-opleiding op niveau 1 of 2 volgen. Zij hoeven niet of veel minder naar school, maar krijgen les op de werkvloer in het leerwerkbedrijf. De lesdagen vult het ROC in op locatie van het SW-bedrijf.
Workshops vol enthousiasme en energie
Onderdeel van het project waren twee workshops die SBCM en Cedris dit najaar organiseerden. Aan de hand van presentaties over een al lopende samenwerking gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de meerwaarde, aanpak en voorwaarden. Wat in beide workshops opviel, was het enthousiasme en de energie van de deelnemers en de gemêleerde samenstelling: behalve SW-bedrijven en ROC’s ook het Leger des Heils − AOC’s en gemeenten. Gemene deler is dat alle aanwezigen de aanpak zien als een goede en belangrijke kans om een kwetsbare doelgroep, zoals leerlingen uit het vso en pro, zo goed mogelijk te kwalificeren en uit te rusten voor de arbeidsmarkt. Dit verkleint het risico dat deze groep tussen wal en schip valt en daardoor al vroeg de aansluiting op de arbeidsmarkt mist.
Uitdagingen
Het bijzondere van de aanpak is dat ROC’s hun kennis van beroepsonderwijs en kwalificaties bundelen met de expertise van SW-bedrijven in het bieden van een passende werkomgeving en de begeleiding van kwetsbare groepen. De uitdaging is dat beide partijen bereid zijn om verder te kijken dan ze gewend zijn. De deelnemers aan de workshops benadrukken daarom dat partijen elkaar niet moeten zien als opdrachtgever en opdrachtnemer. Het succes van de aanpak valt of staat met de wil en bereidheid om in korte lijnen samen te werken, van elkaar te leren en de aanpak samen verder te ontwikkelen. De gemeenten spelen daarbij een cruciale rol met hun visie en beleid voor een sluitende aanpak en investering in kwetsbare groepen.
Begin 2019 publicatie
Cedris en SBCM ronden het project begin 2019 af. Van de resultaten verschijnt een publicatie, waarin aandacht is voor onder meer ontwikkelroutes voor mbo en praktijkleren, de rol van gemeenten en de rolverdeling tussen ROC en SW. Ook komt er een model businesscase voor de uitvoering van de samenwerking beschikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen? Neem dan contact op met:
Bruno Fermin, projectleider SBCM
E: b.fermin@caop.nl
T: 06 12 78 67 01
Of Hiske Andriessen, Beleidsadviseur Publieke Samenwerking Cedris
E: handriessen@cedris.nl
T: 06 – 829 10 139