Hoe herken je een collega met geldzorgen?

Hoe herken je een collega met geldzorgen?

Meer dan de helft van de werkgevers heeft medewerkers in dienst die geldzorgen hebben. Problematisch voor de werkgever én de medewerker. Geldzorgen hebben invloed op je functioneren op je werk en privé waardoor er ook op andere levensgebieden problemen kunnen ontstaan, die elkaar soms ook nog versterken. Als werkgever kan je een belangrijk rol spelen bij het (tijdig) signaleren en bespreekbaar maken van geldproblemen. Medewerkers beginnen hier namelijk niet altijd zelf over. Het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid ontwikkelde materiaal voor werkgevers én werknemers om dit thema aan te pakken.

Wat kan de werkgever doen?

In de video ‘Medewerkers met geldzorgen. Wat kan jij doen?’ vertellen WSP Parkstad, WSD en Breedweer hoe zij medewerkers met geldzorgen ondersteunen. Op de themapagina Schulden en Werk van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid zijn naast de video ook andere materialen te vinden om dit thema binnen de organisatie bespreekbaar te maken. Zo vind je hier signaalkaarten, posters en voorbeeldteksten voor op intranet of de nieuwsbrief.

Tips voor medewerkers

Voor medewerkers zelf ontwikkelde het Kenniscentrum een themapagina over dit onderwerp. Op de pagina inclusiefwerkt.nl/geld staan ervaringsverhalen van mensen die ooit schulden hadden. Ook vind je er tips voor gratis online programma’s die helpen je geld te beheren, zoals Tel je Geld en de Budgetplanner van Oefenen.nl. De programma’s van Steffie.nl leggen ingewikkelde (geld)zaken op eenvoudige manier uit. En er staan links naar relevante websites, zoals Geldfit.nl waar mensen gratis advies kunnen vragen per telefoon, mail of chat.

Terugkijken: Webinar over geldzaken

Deze onzekere tijden kunnen voor medewerkers leiden tot extra zorgen over geld. Wijzer in Geldzaken organiseerde daarom op 26 mei een online platformbijeenkomst met als thema ‘Financieel kwetsbare doelgroepen in een nieuw (economische) werkelijkheid’. Een opname van deze bijeenkomst is hier terug te kijken. Bovendien ontwikkelde Wijzer in Geldzaken de pagina ‘Coronacrisis en je geldzaken’ met tien geldtips in coronatijd en vijf stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten.

Heb je zelf een praktische tool, tip of good practice om geldzorgen bespreekbaar te maken? Laat het ons weten! Mail jouw tool, tip of good practice naar Paula Mensink.