Sleutel voor duurzame inzetbaarheid ligt bij de medewerkers

Sleutel voor duurzame inzetbaarheid ligt bij de medewerkers

Het Sociale Ontwikkelbedrijf DCW uit Enschede was een van de eerste deelnemers aan het ESF-programma Samen aan de bal. Samen met vijf andere SW-bedrijven nam DCW ook deel aan het lerende netwerk, waar deelnemende bedrijven actief kennis en ervaringen wat over duurzame inzetbaarheid deelden. Dit lerende netwerk stond aan de wieg van het programma Ik ben aan de bal, waar het ESF-programma Samen aan de bal weer op gestoeld is. Met de bijbehorende campagne en toolbox van Ik ben aan de bal spoorde DCW medewerkers aan om zelf de regie te pakken. Om op die manier langer gezond en met plezier te kunnen blijven werken.

Bal als symbool

‘De slogan ‘Ik ben aan de bal! Samen blijven we fit!’ is ontstaan vanuit die grote fysioballen waar je op kunt zitten’, zegt senior personeelsadviseur Erik Lensink, projectleider van de campagne bij DCW (Inmiddels is Erik geen projectleider meer, maar nog wel betrokken – red.). ‘Wij gebruikten die ballen al langer op de werkvloer, als middel voor een actieve werkhouding. Maar ze brachten ook plezier. Zo werd die bal het symbool van duurzame inzetbaarheid.’ Samen met collega-bedrijven binnen het lerend netwerk van SBCM en Cedris, heeft DCW de duurzame inzetbaarheidscampagne verder vormgegeven. ‘Dat netwerk heeft ons geholpen om focus aan te brengen in onze activiteiten’, zegt Lensink. ‘We zijn al een paar jaar bezig met duurzame inzetbaarheid, maar het begint nu echt te leven. Het enthousiasme groeit.’

Activiteiten

De afgelopen maanden heeft DCW veel initiatieven opgezet die de gezondheid, de groei en het plezier van werknemers vergroten. Zo biedt het bedrijf de nodige sportmogelijkheden, waaronder potjes ‘walking football’ na werktijd (met maar liefst 60 deelnemers), tafeltennis tijdens de pauzes en begeleid fitnessen. Ook kunnen medewerkers workshops volgen over gezondheid, groei en werkplezier. In een speciaal ontworpen app kunnen ze daarnaast aangeven hoe goed ze in hun vel zitten. Leidinggevenden van DCW hebben tijdens trainingen geleerd om het gesprek met medewerkers aan te gaan over hun inzetbaarheid. ‘Ook hebben acht van onze leidinggevenden een train-de-trainer-traject gevolgd, zodat zij in de toekomst zelf workshops kunnen geven’, aldus Lensink.

Sporten met collega’s

Ralph Geelen, assemblagemedewerker bij DCW, zit vanwege zuurstofgebrek bij zijn geboorte in een rolstoel. Nadat hij drie jaar geleden stopte met roken, kwam hij 30 kilo aan. ‘Ik wilde wel gaan sporten, maar niet bij een reguliere sportschool. Dan wordt er zo op me gelet.’ Sinds november sport hij samen met collega’s, onder begeleiding van een instructeur. ‘Toen de instructeurs bij ons langskwamen, zag ik het niet direct zitten, maar ik heb me over laten halen. Ik wil graag mijn spieren sterker maken. Tot nu toe gaat het heel goed. Met collega’s is het makkelijker sporten. We zwepen elkaar op.

Kick-off

Geelen is vooral te spreken over de kick-off begin 2019, waar veel Twentse sport- en gezondheidsorganisaties bij waren betrokken en medewerkers allerlei activiteiten konden volgen. ‘Daar hebben we het met collega’s nog dagen over gehad. We kregen een goodiebag met onder andere een stappenteller, drinkbeker en broodtrommel. Die hebben geholpen bij de herkenbaarheid.’ Binnenkort komt daar een ‘glossy’ bij, waarin goede ideeën van medewerkers zijn verzameld om gezond en fit te blijven. ‘Juist de inbreng van medewerkers vinden wij belangrijk’, zegt Lensink. ‘De sleutel voor duurzame inzetbaarheid ligt bij hen.’

ESF logo