Terugblik 2020: een bewogen jaar met veel aandacht voor leven lang ontwikkelen en de medewerkers in sociale werkbedrijven

Terugblik 2020: een bewogen jaar met veel aandacht voor leven lang ontwikkelen en de medewerkers in sociale werkbedrijven

Bijdragen aan passend, betaald en duurzaam werk voor mensen met een afstand tot op de arbeidsmarkt. Dàt is de missie van SBCM. Door de coronaperiode en de verschillende maatregelen hebben we in 2020 heel wat activiteiten op een andere manier moeten organiseren dan voorgaande jaren. Zo vonden inspiratiesessies en congressen opeens niet meer fysiek plaats, maar online. Ook de ontwikkelactiviteiten zijn afgelopen jaar veelal online vormgegeven. Bekijk hieronder een aantal belangrijke hoogtepunten van SBCM van 2020 én een kleine vooruitblik naar 2021.

Samen Sterk aan het Werk in 2020 én 2021

In september 2020 vond de online kennisweek Sterk aan het Werk plaats. In plaats van een fysieke bijeenkomst van één dag, organiseerde SBCM een online kennisevenement van een week. Jörgen Raymann was de online presentator van de kennisweek. Elke dag introduceerde hij een nieuw thema en maakte de challenge bekend. Van geld en rekenen tot fijn samenwerken en een gezonde leefstijl: SW-medewerkers konden de hele week allerlei verschillende toegankelijke e-learnings doen om meer te leren over verschillende thema. En het mooie is: alle e-learnings blijven toegankelijk via de WERK-portal. Bekijk hier alle e-learnings op de WERK-portal. Ben je benieuwd hoe organisaties deze kennisweek beleefd hebben? Lees dan dit verslag.

Ook in 2021 organiseren wij weer Sterk aan het Werk. De exacte invulling van dit kennisevenement wordt nog bepaald. Zeker is dat er weer veel leeractiviteiten over verschillende thema’s worden georganiseerd voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Heb je goede ideeën of suggesties voor deze week? Laat het ons weten via info.sbcm@caop.nl.

Aantal e-learnings WERK-portal blijft stijgen

In 2020 zijn er verschillende nieuwe e-learnings op de WERK-portal geplaatst. Bijvoorbeeld de zogenoemde ‘leersnacks’. Leersnacks zijn korte e- learnings die medewerkers op de computer, maar ook op hun mobiel kunnen doen. Een leersnack duurt ongeveer 20 minuten en gaat in op praktische vaardigheden. Bekijk hier bijvoorbeeld de leersnack over veilig met je mobiel omgaan of gezond eten. Wil jij weten hoe andere organisaties gebruikmaken van deze e-learnings? Sociaal werkbedrijf Voorne Putten Werkt zet de WERK-portal.nl in voor medewerkers en bijstandsgerechtigden. Zo kunnen deze mensen zonder startkwalificatie hun algemene en werknemersvaardigheden versterken. Lees hier meer over hoe de organisatie de gratis e-learningprogramma’s op de WERK-portal.nl inzet of bekijk deze video waarin de directeur van Voorne Putten Werkt, Patrick van Uitert, vertelt over de WERK-portal.

In 2021 blijven alle nieuwe e-learnings beschikbaar op de WERK-portal. Daarnaast werken we aan updaten van bestaande e-learnings en het ontwikkelen van nieuwe e-learnings in 2021.

Voor het eerst een online: het MZSW-congres van 2020

Het jaarlijkse MZSW-congres vond in oktober 2020 voor het eerst online plaats. Het thema was inclusieve medezeggenschap. Niet onbelangrijk, want SW-organisaties worden steeds diverser. Tijdens het online MZSW-congres waren er zowel een plenaire presentatie als verschillende interactieve workshops. De verslagen en presentaties van de workshops én de opname van de plenaire presentatie zijn allemaal online beschikbaar om terug te kijken en te lezen. Lees en bekijk hier de informatie van MZSW-congres van 2020 terug.

Ook in 2021 zal het MZSW-congres weer plaatsvinden in het najaar. Daarnaast is er in 2021 ook een training Arbo, speciaal voor leden van de ondernemingsraad.

Ook in 2020 veel aandacht voor vitaliteit en medewerkerstevredenheid

De Verzuimbenchmark SW is een onderzoek dat SBCM twee keer per jaar uitvoert. In de Verzuimbenchmark 2020 zijn de verzuimgegevens van 62 SW-bedrijven tot en met het tweede kwartaal van dit jaar geanalyseerd. Deze editie vond natuurlijk plaats in een bijzondere tijd, vanwege Covid-19. In deze verzuimbenchmark zijn managers P&O in de sector ook gevraagd naar de verwachte effecten van Covid-19 op het verzuim. Lees hier de belangrijkste uitkomsten van de Verzuimbenchmark 2020 of download direct de rapportage.

In 2021 voeren we wederom een verzuimbenchmark uit. Verder kun je het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) inzetten waarvan de benchmark in april 2021 zal verschijnen. De vitaliteitsscan wordt in het 1e kwartaal 2021 opgeleverd en kan goed in combinatie met een MTO uitgevoerd worden.