Weener XL koploper met goud voor gezonde kantine

Weener XL koploper met goud voor gezonde kantine

Als eerste SW-bedrijf heeft Weener XL van het Voedingscentrum het predicaat goud gekregen voor de bedrijfskantine. Dat betekent dat de uitstraling en het aanbod voldoen aan de richtlijnen van een gezonde kantine. Een trotse bedrijfsleider en werkleider vertellen hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Verleiden tot gezonde keuze

‘Een paar jaar geleden kon je hier zoveel snacks bestellen als je wilde. Er werd zelfs nog friet gebakken’, zegt werkleider Wino van Kasteren. Dat is nu wel anders. ‘Klanten moeten verleid worden om een gezonde keuze te maken. De prijzen van de ongezonde producten zijn wat omhoog gegaan. Gezonde producten liggen vooraan. Ook moet de fruitmand altijd vol zitten. We bieden minder vlees aan en meer groente. Als iemand toch een reep of een worstenbroodje wil, dan kan dat. Het ligt alleen niet meer voor het grijpen.’

Kantinescan

Ongeveer twee jaar geleden maakte het Voedingscentrum de eerste kantinescan bij Weener XL. Deze scan laat zien hoe gezond het aanbod en de uitstraling van de kantine is. Adri van der Werff, een van de twee leidinggevenden, vertelt: ‘We zijn toen direct voor het predicaat zilver gegaan. Daarvoor moet 60% van het aanbod gezond zijn. Nu is 80% van ons aanbod gezond en daarom hebben we goud gehaald.’

Nauwkeurig wegen

Ook de bereiding van de producten komt erg nauw bij het predicaat goud, legt Adri uit. ‘Er mag niet te veel salade op een broodje zitten, want dan is het broodje niet meer gezond. En de ingrediënten in de soep moeten precies kloppen. We moeten de recepten dus heel precies opvolgen en alle ingrediënten eerst afwegen. Dit vereist een continue begeleiding van het personeel. Aan het eind van de dag ben ik dan altijd erg trots als alles goed is gegaan.’

Meer waardering voor gezonde voeding

Door het aanbieden van gezonde producten hoopt Weener XL dat medewerkers gezonde voeding meer gaan waarderen. Gezonde producten leveren belangrijke voedingsstoffen en kunnen overgewicht, lichamelijke klachten en gezondheidsproblemen voorkomen. Een gunstig effect dus op je uitstraling én de weegschaal.

Leerkring duurzame inzetbaarheid

De gezonde kantine is een van de activiteiten die WeenerXL initieert om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te versterken. Om ervaringen te delen en nieuwe inspiratie op te doen, neemt WeenerXL deel aan de regionale leerkring Duurzame inzetbaarheid van SBCM. De leerkring komt dit jaar nog twee keer bij elkaar.

Wil je meer weten over de leerkring of erbij aansluiten? Neem dan contact op met projectleider Diana Lettink.
E:  d.lettink@caop.nl
T: 06 22095634

De leerkring maakt onderdeel uit van  het tweejarig programma ‘Samen aan de bal’, waarin SBCM samen met SW-bedrijven de uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid aangaat. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF).