Een innovatieve methode voor verzuimbegeleiding

Een innovatieve methode voor verzuimbegeleiding

Het project Innovatie in verzuimbegeleiding binnen sociaal werkbedrijven is van start gegaan. In dit driejarig project slaan ZINZIZ, Muzus, SBCM en vier sociaal werkbedrijven de handen ineen om een innovatieve blended methode voor verzuimbegeleiding te ontwikkelen en te toetsen.

De methode richt zich op het terugbrengen van langdurig verzuim binnen sociaal werkbedrijven. Ook wordt er gekeken naar mogelijke toepassingen in andere organisaties, zoals organisaties met een expliciet ontwikkeldoel (social enterprises) en organisaties met vergelijkbare doelgroep (organisaties met veel laagopgeleide medewerkers).

Ontwikkeling methode verzuimbegeleiding

De methode bestaat uit twee maanden intensieve begeleiding met periodieke opvolging. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een online applicatie met e-learning, online intervisie, een online community en individuele gesprekken. De methode speelt in op twee factoren die belangrijk zijn in succesvolle werkhervatting: zelfregulering en geloof in eigen kunnen, zoals beschreven in het integratief gedragsmodel.

Gelijktijdig met het ontwikkelen van deze innovatieve methode, zal er ook een proces-en effectevaluatie worden uitgevoerd, waarin vragen centraal staan zoals: hoe hebben de betrokken partijen deze methode ervaren? Leuk, makkelijk, zinvol, conform verwachting en behoefte? En wat voor effect heeft de methode gehad op verzuim en werkhervatting? 

Mede mogelijk gemaakt door

Het project Innovatie in verzuimbegeleiding binnen sociaal werkbedrijven wordt mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw, en gebeurt samen met medewerkers, professionals, arbodiensten en leidinggevenden van de vier sociaal werkbedrijven: Amfors (Amersfoort), AM match (Amstelland & Meerlanden), Tiem (Zwolle) en UW Bedrijven (Utrecht).

Meer weten?

Wil je meer weten over het project? Neem dan gerust contact op met onderzoeker Stefanie de Cuba, stefanie@zinziz.nl.