Oproep Denktank sociale veiligheid – Denk met ons mee!

Oproep Denktank sociale veiligheid – Denk met ons mee!

Een werkomgeving moet veilig en gezond zijn. Als werkgever ben je hiervoor verantwoordelijk. De berichtgeving over grensoverschrijdend bij The Voice of Holland laat zien dat er in veel sectoren werk aan de winkel is. De arbeidsinspectie merkt op dat in de sociale werkvoorziening ook vaak problemen als ongewenst gedrag en discriminatie voorkomen. Wat is er nodig om de sociale veiligheid in onze sector te verbeteren? Op 1 maart gaan we aan de slag met dit vraagstuk tijdens de denktank sociale veiligheid. Denk jij met ons mee?

Tijdens de online bijeenkomst verkennen we samen het thema sociale veiligheid. Welke uitdagingen liggen er? Welke zichten binnen en buiten de sector hebben we? Wat werkt wel en wat werkt in de praktijk niet? Met deze bijeenkomst hopen we elkaar te inspireren en samen tot een passend ondersteuningsaanbod te komen.

Ben jij een arbo-coördinator, HR-adviseur, vertrouwenspersoon, OR-lid of leidinggevende/werkleider en wil jij met ons meedenken over hoe we de sociale veiligheid in onze sector kunnen verbeteren? Meld je dan aan voor de online denktank sessie op 1 maart van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen is nodig voor dit thema. Meld je aan via onderstaande knop.

Beschikbare producten over sociale veiligheid

SBCM biedt al ondersteuning op het thema sociale veiligheid in de vorm van verschillende producten. Bekijk hieronder een overzicht van de producten.

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) omvat alle factoren die stress bij medewerkers veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan factoren als agressie en geweld, werkdruk, discriminatie, seksuele intimidatie en pesten. In de Arbocatalogus Psychosociale arbeidsbelasting lees je hoe PSA in de SW kan worden aangepakt.
  • Pestgedrag op de werkvloer of via social media heeft veel impact op medewerkers. Daarom heeft SBCM de toolbox ‘Aanpak (digitaal) pesten’ ontwikkeld. De toolbox leert professionals om pestgedrag te herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. 
  • SBCM heeft ook een toolbox ontwikkeld voor werknemers. In de toolbox pesten voor werknemers vind je onder andere het e-learningprogramma Blijf de baas. Hierin leer je hoe je omgaat met lastig of agressief gedrag. 
  • Online leerprogramma’s op de Werk-portal.nl:
    • Prettig samenwerken. In het online leerprogramma leren werknemers hoe ze prettig samenwerken met collega’s.
    • Omgaan met elkaar. In het programma omgaan met elkaar leren werknemers hoe ze pesten en agressie op de werkvloer zoveel mogelijk kunnen voorkomen.