Informatie in eenvoudige taal over energie en geld besparen

Informatie in eenvoudige taal over energie en geld besparen

Gas en stroom zijn steeds duurder geworden. Hierdoor ervaren steeds meer mensen problemen met hun geld. Het is daarom belangrijk dat zij duidelijke informatie krijgen over waar zij recht op hebben en hoe zij kunnen besparen. Er bestaan verschillende tools die je als SW-werkgever aan jouw medewerkers kunt aanbieden.

Informatie over energie in duidelijke taal

Allereerst bestaat er informatie over energie in duidelijke taal. De Stichting Lezen en Schrijven heeft namelijk twee informatiebrieven gemaakt, waarin in duidelijke taal uitleg staat over het Prijsplafond en de Energietoeslag. Ook op Steffie.nl staat in duidelijke taal uitgelegd wat het Prijsplafond inhoudt. Op de website van Geldfit kan je een test doen of je recht hebt op Energietoeslag en het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Tips om energie te besparen

Ten tweede bestaan er verschillende tips over energie besparen, bijvoorbeeld de handige tips op de website Steffie.nl. Naast deze tips vind je hier ook een leuk spel over energie besparen dat in verschillende talen aangeboden wordt. Om meer te weten te komen over geld besparen, biedt SBCM in de festival-app een korte, online module aan over hoe je geld kunt besparen door slimme keuzes te maken, bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken. Tot slot staat op Oefenen.nl een uitgebreider programma, genaamd Groen doen. In dit programma leer je betere keuzes maken, die goed zijn voor het milieu, de gezondheid en de portemonnee. Voor alle programma’s geldt dat het in duidelijke taal geschreven is en ondersteund wordt met audio en beeldmateriaal voor mensen die lezen lastig vinden.

Meer bespaartips

Wil je meer bespaartips? Bekijk dan het boekje met bespaartips dat Ergon voor haar medewerkers gemaakt heeft. Het boekje is als download te vinden in het beschreven praktijkvoorbeeld over de aanpak bij Ergon. Ook CNV Geldzorg heeft een boekje met bespaartips gemaakt. Tot slot zijn op de websites van het Nibud, Geldfit en Wijzer in Geldzaken nog meer handige bespaartips te vinden. 

Ander hulp- en leeraanbod voor medewerkers

Op onze websitepagina Inclusiefwerkt.nl/geld staan tips waar medewerkers terecht kunnen als zij geldzorgen ervaren of hun geldzaken meer op orde willen hebben. Meer informatie voor werkgevers is te vinden op onze themapagina Inclusiefwerkt.nl/schulden. Heb je zelf een tip of goed praktijkvoorbeeld? Mail dit dan naar Paula Mensink (p.mensink@caop.nl).