Het begeleiden van medewerkers met een psychische kwetsbaarheid
Het begeleiden van medewerkers met een psychische kwetsbaarheid
Medewerkers met een psychische aandoening hebben soms extra aandacht nodig. Hoe je ze kunt ondersteunen is afhankelijk van de problemen waar zij tegenaanlopen. Op deze pagina vind je meer informatie, verschillende tools, hulpmiddelen en trainingen die je daarbij helpen. Niet alleen bij het begeleiden, maar ook in het observeren en herkennen van gedrag.
Begeleidingskaarten
Om werkleiders, leidinggevenden, (interne) jobcoaches en andere professionals te helpen bij het begeleiden van medewerkers met een psychische kwetsbaarheid, ontwikkelde SBCM de begeleidingskaarten. Deze kaarten geven praktische handvatten voor de begeleiding bij veel voorkomend ‘probleemgedrag’ van medewerkers met een psychische aandoening: gedrag waardoor iemand zijn werk niet goed kan doen, zich niet voldoende ontwikkelt, als lastig wordt ervaren door zijn omgeving en/of zelf problemen ervaart.
De begeleidingskaarten zijn gebaseerd op tien gedragscategorieën die in de praktijk regelmatig voorkomen, zoals faalangst en snel wisselende stemmingen. De kaarten helpen je om deze te herkennen en hoe je hier vervolgens mee om kunt gaan. Zo kun je snel en gericht handelen om zo medewerkers beter te begeleiden.
Wil je een gedrukte versie van de begeleidingskaarten bestellen? Neem dan contact op via info.sbcm@caop.nl.
E-learning werken met de begeleidingskaarten
De begeleidingskaarten zijn zo ontwikkeld dat je er ook zonder training gebruik van kan maken. Om de kaarten optimaal te gebruiken is het echter wel aan te raden om aan de slag te gaan met de e-learning ‘werken met begeleidingskaarten’. Hierin leer je meer over hoe je de kaarten gebruikt en hoe je deze in kan zetten tijdens de dagelijkse begeleiding van de medewerker.
E-learning observeren kun je leren
Om een medewerker goed te kunnen begeleiden, moet je weten wat er speelt en hoe je bepaald gedrag kan herkennen. Om je hierbij te helpen is er de e-learning ‘observeren kun je leren’. Hierin leer je aan de hand van voorbeelden hoe je objectief kunt observeren, welke competenties je daarvoor nodig hebt en wat de valkuilen zijn.
Training omgaan met psychische aandoeningen
Om je nog verder te ontwikkelen in het begeleiden van medewerkers met een psychische kwetsbaarheid is er de training ‘Omgaan met psychische aandoeningen‘. Dit is een workshop van één dag waarin de meest voorkomende psychische/psychiatrische problematiek aan de orde komt. Ook hierin wordt gebruik gemaakt van de door SBCM ontwikkelde begeleidingskaarten. Na deze training ben je in staat om na observatie een passende vorm van begeleiding aan te bieden, die ook overdraagbaar is aan externe werkgevers. Dit maakt deze training ook interessant voor professionals die ook zelf trainingen geven.
Trainingen omgaan met psychische kwetsbaarheden en leergang werkleider
Daarnaast kunnen SW-bedrijven terecht bij verschillende bureaus die ook trainingen aanbieden waarin de begeleidingskaarten gebruikt worden, zoals de training ‘omgaan met psychische kwetsbaarheden’ van Croan en de trainingen van Paul de Rooij (contactgegevens op te vragen via info.sbcm@caop.nl). Ook zijn er trainingen die specifiek gericht zijn op een bepaalde functie. Zo is er voor werkleiders in sociale werkbedrijven en sociale ondernemingen bijvoorbeeld ‘De leergang werkleider’. Deze opleiding richt zich op de bredere rol van werkleiders, maar bevat ook een module over het herkennen van psychische aandoeningen die afzonderlijk afgenomen kan worden.
Mentorwijs
Veel SW-organisaties bieden werkgevers die mensen uit de doelgroep plaatsen een (gratis) training gericht op de dagelijkse begeleiding op de werkvloer. De training is veelal gebaseerd op Mentorwijs of op een eigen doorontwikkelde variant daarvan. In deze trainingen wordt ook vaak gewerkt met de begeleidingskaarten van SBCM.
Aan het werk met psychische kwetsbaarheid
Onderstaande video laat zien waarom goede begeleiding zo belangrijk is voor medewerkers met een psychische kwetsbaarheid. Je ziet hierin hoe een medewerker en werkgever vertellen over hoe het is om met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te zijn. Waar de valkuilen liggen en hoe je deze door samen te werken kunt omzeilen.
Meer weten over omgaan met psychische kwetsbaarheid? Klik hier om terug te keren naar de hoofdpagina