Samenwerking staat centraal bij schuldenaanpak Voorne-Putten Werkt

Samenwerking staat centraal bij schuldenaanpak Voorne-Putten Werkt

Werkleerbedrijf Voorne-Putten Werkt is al een tijdje bezig met de aanpak van schuldenproblematiek onder medewerkers. De aanpak kreeg onlangs een boost dankzij de komst van de roadshow ‘Over geld en zo’ van SBCM. Opleidingscoördinator Dzenita Alibegic vertelt over haar werkwijze rond schulden, die vooral draait om samenwerking binnen de gemeente.

‘Hulp bij de aanpak van schulden kun je niet opdringen. Een medewerker moet het zelf willen. Het afgelopen jaar heb ik als opleidingscoördinator bij Voorne-Putten Werkt contact gelegd met verschillende schuldhulpinstanties binnen de gemeente Nissewaard, zoals vrijwilligersorganisaties Budgetmaatjes en Papershop. Budgetmaatjes zijn vrijwilligers met verstand van financiën. De vrijwilligers van Papershop helpen mensen om hun administratie op orde te brengen. Daarnaast heeft het preventieteam van de gemeente Nissewaard veel ervaring in het helpen en doorverwijzen van inwoners met schulden. De laatste maanden heeft het preventieteam zich aan een aantal afdelingen binnen onze organisatie voorgesteld. Maar ik merkte dat schulden een taboe bleven. Medewerkers moeten een enorme drempel over voordat ze ergens aan durven te kloppen.

Roadshow

‘Met de roadshow ‘Over geld en zo’ is dat veranderd. We hadden drie voorstellingen voor in totaal ongeveer 200 mensen. Het maakte echt wat los. Het onderwerp leeft nu. Na de voorstelling kwam een medewerkster op mij af en vertelde openlijk over haar schulden en hoe die waren ontstaan. De roadshow had haar echt geraakt. Medewerkers vragen nu waar ze met hun geldproblemen terecht kunnen. In december organiseren we een spreekuur bij ons op locatie. Het preventieteam van de gemeente is daarbij aanwezig en waarschijnlijk ook vrijwilligers van Budgetmaatjes en Papershop. Het maakt het voor medewerkers makkelijker als ze niet naar een onbekend gebouw hoeven te reizen. Ze weten dan niet waar ze terecht komen en moeten misschien aan de balie vertellen dat ze schulden hebben, terwijl ze zich daarvoor schamen.’

‘Wat mij betreft gaan wij nog veel meer samenwerken met andere instanties. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, waar vrijwilligers bijeenkomen voor trainingen. Of onderwijsinstellingen en buurthuizen. Studenten van een mbo-school hier in de buurt hebben bijvoorbeeld geholpen bij de organisatie van de roadshow. Dat was heel leuk. De contacten die ik heb gelegd wil ik nog meer omzetten in concrete samenwerkingen. Want als je niet met elkaar samenwerkt, doet iedereen hetzelfde werk dubbel. We moeten van elkaar weten wat we doen, elkaar helpen en werken als één grote familie. Daar heeft onze doelgroep enorm veel baat bij.

Ervaring met re-integreren

‘Zelf ben ik bij Voorne-Putten Werkt begonnen als werkzoekende. Ik ben tijdens de oorlog in Bosnië naar Nederland gevlucht. Via een re-integratietraject werd ik aangenomen als werkleider en een aantal jaar later als opleidingscoördinator. Die praktijkervaring met re-integreren gebruik ik in mijn huidige functie. Veel van onze medewerkers hebben problemen, zoals schulden, stress, of een ongezonde leefstijl. Er bestaat veel hulp op die vlakken, maar men weet die hulp vaak niet te vinden. Daarom komt er ook regelmatig een welzijnscoach op onze locaties, die kan doorverwijzen naar specialistische hulp. Via Indigo uit Rotterdam hebben we een training Stoppen met roken opgezet. En we bleken collega’s te hebben die zelf sportlessen konden geven, zodat onze medewerkers proeflessen konden volgen in dansen, kickboksen en yoga. Ontwikkelen staat bij ons centraal en dit soort initiatieven helpen daar enorm bij.

Meer informatie

Lees meer over de roadshow ‘Over geld en zo’

Heeft u vragen over de roadshow of wilt u deze boeken? Neem dan contact op met Paula Mensink.,
E: p.mensink@caop.nl
M: 06 2265 8609