Nieuwe Arbowet: alles op orde?
Nieuwe Arbowet: alles op orde?
Nog even en het is 1 juli 2018, hét moment waarop werkgevers alles geregeld moeten hebben voor de nieuwe Arbowet. Met de digitale toolkit van het ministerie van SZW kunt u nagaan of u aan de nieuwe eisen voldoet. Ook de Arbocatalogus SW en de model-RI&E voor de SW kunnen u helpen.
De Arbowet is vorig jaar gewijzigd en organisaties hebben tot 1 juli 2018 de tijd om hun bestaande Arbocontracten aan te passen. Zo is in de nieuwe wet de positie van de preventiemedewerker versterkt, heeft de medezeggenschap een grotere rol bij arbobeleid gekregen en zijn de randvoorwaarden voor het handelen van de bedrijfsarts aangescherpt.
Toolkit nieuwe Arbowet: alle wijzigingen op een rij
De digitale toolkit Nieuwe Arbowet van het ministerie van SZW biedt handige factsheets, animatie, posters en Q&A’s over de veranderingen in de Arbowet. Deze toolkit wordt door het ministerie regelmatig aangevuld. In de factsheet ‘Nieuwe Arbowet: alles op orde?’ staan de belangrijkste wijzigingen samengevat. Daarnaast zijn er ‘verdiepende’ factsheets, bijvoorbeeld over de rol en taken van de preventiemedewerker en over second opinion. Een medewerker die twijfelt over het oordeel van de bedrijfsarts kan volgens de nieuwe wet om een second opinion vragen die door de werkgever moet worden betaald. In de factsheet second opinion staat hoe dit werkt.
Arbocatalogus SW en model-RI&E up-to-date
De Arbocatalogus SW en de model-RI&E voor de SW zijn vorig jaar al aan de nieuwe Arbowet aangepast. Beide instrumenten kunnen u helpen bij het herkennen en aanpakken van arbeidsrisico’s in uw organisatie. In de Arbocatalogus SW worden per arbeidsrisico het wettelijk kader, de oplossingen en de beleidsmatige stappen in kaart gebracht. Daarnaast is er een model-RI&E die u als basis voor het uitvoeren van een RI&E in uw organisatie kunt gebruiken. Door het uitvoeren van een RI&E krijgt u inzicht in de actuele risico’s voor de veiligheid en gezondheid binnen uw organisatie, zodat u vervolgens met een plan van aanpak gericht actie kunt ondernemen.
Zelfinspectie ‘Arbo op orde’
Wilt u tot slot controleren of u alle risico’s kent en de juiste maatregelen neemt? Dan kan de zelfinspectie Arbo op orde van de Inspectie SZW handig zijn.
Meer informatie
Meer informatie over het onderwerp Arbo vindt u in de Arbocatalogus SW.
Hebt u tips of vragen? Deel ze in onze LinkedIn-groep Arbocatalogus SW. In deze groep bespreken wij onze bevindingen, vragen en antwoorden. Als u nog geen lid bent van deze LinkedIn-groep kunt u zich via LinkedIn aanmelden.
Bekijk de infographic met de belangrijkste wijzigingen in de Arbowet