Ongewenst gedrag aanpakken? Zo doen ze dat bij Paswerk!

Ongewenst gedrag aanpakken? Zo doen ze dat bij Paswerk!

Ongewenst gedrag op de werkvloer komt vaak voor. Volgens het ministerie van SZW hebben jaarlijks 1,2 miljoen mensen op hun werk te maken met gedrag als agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten. Veel SW-organisaties hebben beleid om ongewenst gedrag tegen te gaan en gewenst gedrag te bevorderen. Zo ook Paswerk, een sociale onderneming van vijf gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland. Er werken zo’n 850 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2017 blies de organisatie het beleid nieuw leven in met een succesvolle aanpak.

Aanleiding beleid

Er waren meerdere aanleidingen voor de vernieuwde aanpak, vertelt Gert Geensen, manager HRM bij Paswerk. De eerste was een bezoek van de arbeidsinspectie waarbij ongewenst gedrag ter sprake kwam. Eerder had de inspectie al in een rapport aangekondigd specifieke aandacht aan dit thema te gaan geven in de SW-sector. Geensen: ‘De tweede aanleiding was dat er in het MTO iedere keer weer iets naar boven kwam over ongewenst gedrag. En ook al ging het om kleine aantallen, ieder geval is er voor ons één te veel.’ Tot slot gaven ook de vertrouwenspersonen van de organisatie signalen af.

Spelregels

Om meer inzicht te krijgen in de problematiek, voegde Paswerk enkele vragen over het thema toe aan het MTO. Vervolgens stelde de organisatie normen en waarden op en legde die vast in een handzaam boekje. De normen en waarden zijn vertaald in heldere gedragsregels. Het zijn in totaal 15 spelregels, verdeeld over drie hoofdthema’s: ‘Samen werken’, ‘Voor iedereen veilig en vertrouwd’ en ‘Verzorgd en gezond’. Iedere spelregel is ook uitgebeeld in een illustratie. Posters met deze illustraties hangen overal in het pand.

Gesprek en opvolging

In het overleg bespraken de leidinggevenden het boekje met normen en waarden met hun medewerkers. Van tevoren volgden ze extern een training om te leren hoe ze het gesprek kunnen aangaan over dit thema. In die training leerden ze ook hoe ze medewerkers kunnen aanspreken op ongewenst gedrag.
 
Geensen: ‘Je merkt dat het thema leeft in de organisatie. Ongewenst gedrag zal waarschijnlijk nooit helemaal uit te bannen zijn. Maar voor iedereen is nu duidelijk wat de spelregels zijn bij Paswerk en wat de gevolgen zijn wanneer je je niet aan die regels houdt.’

Meer informatie


Het boekje met de normen en waarden van Paswerk kunt u zelf inzien. Download het boekje.
 
In de arbocatalogus SW zijn er twee deelcatalogi waarin u specifiek informatie kunt vinden over ongewenst gedrag: Psychosociale arbeidsbelasting en Agressie & geweld.

Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Diana Lettink, projectleider SBCM.

E: d.lettink@caop.nl

T: 06 220 95634