Landelijke verzuimcijfers SW over 2022
Landelijke verzuimcijfers SW over 2022
De landelijke verzuimcijfers in de sociaal werkbedrijven in Nederland over 2022 zijn bekend. Hieruit blijkt dat het verzuim in de SW over 2022 stabiel gebleven is in vergelijking met voorgaande jaren. De verzuimcijfers zijn gebaseerd op gegevens die sociaal werkbedrijven aan SBCM en Cedris gerapporteerd hebben.
Uit de analyse komt ook naar voren dat werknemers in de SW zich gemiddeld twee keer per jaar ziekmelden. Dat is een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar (1,8 keer). De gemiddelde verzuimduur is daarentegen afgenomen tot 33,5 dagen, in vergelijking met 36,1 dagen in het 2021. Deze verzuimduur ligt nu weer rond het niveau van 2019, nadat deze in 2020 en 2021 aanzienlijk hoger lag.
Verschillen per doelgroep
Het verzuimpercentage verschil per doelgroep. In de factsheet zie je terug dat vrouwen gemiddeld meer verzuimen dan mannen. Bij zowel mannen als vrouwen is het verzuimpercentage de afgelopen drie jaar stabiel gebleven voor de Wsw-doelgroep, maar dit ligt is nu iets hoger bij de andere doelgroepen. Ook blijkt uit de cijfers dat het verzuimpercentage toeneemt naarmate werknemers ouder zijn. Onder medewerkers van 55 jaar of ouder met een Wsw-dienstverband is het verzuimpercentage het hoogst, namelijk 18,3%. Deze leeftijdsgroep vormt ook de grootste groep binnen de organisaties die aan deze peiling hebben deelgenomen.
Verzuim Wsw stabiel gebleven
Uit de cijfers blijkt dat het verzuimpercentage onder medewerkers met een Wsw-dienstverband stabiel gebleven is op 16,6%. Het verzuim onder medewerkers uit de overige doelgroepen van de Participatiewet is echter toegenomen tot 13,3%, ten opzichte van 11,6% in 2021. Ook tonen de cijfers dat het verzuimpercentage binnen SW-bedrijven hoger ligt dan het gemiddelde verzuim van 5,6% onder medewerkers van bedrijven en de overheid in Nederland (CBS).
Wil je de verzuimcijfers in de SW over 2022 bekijken? Download dan de factsheet via onderstaande button.